Automaatbak spoelen: Waarom zou je het doen?

automaatbak spoelen

Automaatbak spoelen: waarom zou je het doen?

Je hebt misschien al eens gehoord dat het heel belangrijk is om je automaatbak regelmatig te laten spoelen. Dat is ook niet zonder reden, het flushen of spoelen van je versnellingsbak is namelijk van cruciaal belang. 

Deze behandeling optimaliseert immers niet alleen de prestaties van je auto, maar vermindert ook de kans op storingen en verlengt de levensduur van je wagen aanzienlijk. Maar hoe komt het dat zo’n spoelbeurt zo noodzakelijk is? En hoe vaak moet je deze onderhoudsbeurt laten uitvoeren? We vertellen het allemaal in dit artikel!

Automaatbak spoelen: wat is dat?

Of je nu duizenden kilometers gereden hebt, of gewoon een motor hebt die snakt naar verse olie; tegenwoordig hebben zowel jonge als oude wagens een extra spoelbeurt nodig. 

Maar wat is zo’n spoelbeurt nu eigenlijk? Wel, Je kunt het eigenlijk zien als een kleine onderhoudsbeurt, die ook wel flushen wordt genoemd. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt de oude olie vervangen door nieuwe. Hierbij gebruikt de monteur een specifiek schoonmaakmiddel, zodat hij de motor optimaal kan reinigen. Dit zorgt ervoor dat het spoelen van een automaatbak ook de perfecte oplossing is voor voertuigen met een hoge kilometerstand of vreemde geur tijdens het rijden.

Mensen die consequent hun automaatbak spoelen, verkleinen de kans op onnodige reparaties. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar zorgt er ook voor dat je minder kans hebt op autopech en slijtage.

Vroeger werden vooral luxueuze en dure auto´s geflushed, dat is nu echter verleden tijd: tegenwoordig kan iedereen gebruik maken van deze service. Door de lage kosten is het laten spoelen van de automaatbak vandaag de dag voor iedereen mogelijk. Maar wat zijn die kosten voor het laten spoelen van je automaatbak dan?

Wat kost het flushen van een automaatbak?

Dankzij de beschikbare technologie, liggen de kosten voor het spoelen rond de 400 euro. Dat is redelijk weinig, zeker als je weet dat je zo op de lange termijn veel geld kunt besparen. Door het laten spoelen van je automaatbak verklein je namelijk de kans op storingen of slijtage die veel duurdere herstellingen vereisen.

Waarom zou je een automaatbak spoelen?

Wil je jouw auto soepel laten rijden en ongewenste reparaties voorkomen? Laat dan je versnellingsbak regelmatig spoelen! Auto’s slurpen namelijk het liefst verse olie en koelvloeistof van hoogwaardige kwaliteit. Het gebruik van nieuwe vloeistof voorkomt dat bepaalde onderdelen beschadigd of vervuild raken.

Wie zijn automaatbak niet regelmatig laat spoelen, beklaagt zich dit vroeg of laat. Dan kunnen er door de vuile olie immers storingen ontstaan in de versnellingsbak. Vervuilde motorolie neemt namelijk verschillende korrelstructuren met zich mee die schadelijk zijn voor je motor en de prestaties ervan, waardoor je een slechtere rijervaring hebt. Ook voorkom je door het laten spoelen van je automaatbak lekkages.

Hoe vaak moet je een automaatbak flushen?

Ben je in het bezit van een automatisch geschakelde auto? Zo ja, zal je deze regelmatig moeten doorspoelen in een professionele garage of autobedrijf. Maar hoe vaak en wanneer moet je dat dan laten doen?

Gemiddeld spoel je een automaatbak 1 of 4 keer per jaar. Dit is wel afhankelijk van het aantal kilometers die op de teller staan en de staat waarin je auto verkeert. In elk geval is de onderhoudsbeurt na ongeveer 50.000 tot 60.000 gereden kilometers noodzakelijk. Hoe vaak je jouw automaatbak moet laten spoelen is dus afhankelijk van je rijgedrag.

Hoelang duurt het om de automaatbak van je auto te spoelen?

Hoe lang het duurt om een automaatbak te spoelen? Dat is afhankelijk van het type auto en model. Gemiddeld neemt het spoelen van een automaatbak ongeveer 10 tot 15 minuten in beslag. 

Kun je zelf je automaatbak spoelen?

Het spoelen van een automaatbak vereist de nodige apparatuur, tenzij je zelf over deze apparatuur beschikt, kun je het spoelen van je automaatbak dus beter overlaten aan een professional. Auto Service Polder is zo’n professionele garage die jouw automaatbak feilloos kan spoelen.

Contact: kom eens langs voor een professionele spoelbeurt

Dus, wil jij je automaatbak ook laten spoelen om zo slijtage te vermijden en je rijervaring te verbeteren? Neem dan nu contact met ons op, of kom eens langs in onze garage! Heb je nog vragen over het laten flushen van je automaatbak? Ook dan kunt ons steeds contacteren, en dan beantwoorden we deze vragen zo snel mogelijk!