Professioneel uw roetfilter laten reinigen bij Auto Service Polder

roetfilter reinigen

Rijd jij in een vrij jonge auto met dieselmotor? Dan is het vrijwel zeker dat deze uitgerust is met een roetfilter. Een roetfilter moet voorkomen dat er minder schadelijke uitlaatstoffen worden uitgestoten. Ze worden ook wel DPF (dieselpartikelfilter) genoemd. De eisen in Europa worden steeds strenger. Het is daarom belangrijk dat je auto een goedwerkende roetfilter heeft. Wil je een verstopte filter voorkomen? Laat je roetfilter dan reinigen bij Auto Service Polder. Omdat een verstopte roetfilter ook behoorlijke schade aan je auto veroorzaakt, voorkom je meteen zeer hoge kosten.

Wat is een roetfilter?

Het roetfilter is een apparaat die je kunt vinden in het uitlaatsysteem. Door dit systeem stromen uitlaatgassen, vermengd met roetdeeltjes. In het filter zitten een soort ‘kamertjes’ die deze roetdeeltjes opvangen. Het kan gebeuren dat na verloop van tijd deze ‘kamertjes’ door roet en andere deeltjes verstopt raken. Het roetfilter zal hierdoor minder goed zijn werking kunnen doen.

Waarom roetfilter reinigen?

Het is daarom erg belangrijk je roetfilter regelmatig te reinigen. Doe je dit niet dan loop je het risico dat de motor van je auto uiteindelijk vermogen verliest en er beschadiging optreedt aan de katalysator. Het gebeurt zelfs ook dat de motor uitvalt als het roetfilter verstopt zit.

Zelf een roetfilter reinigen?

Sommige mensen vragen zich af of zij zelf het roetfilter kunnen reinigen. Ze gaan via Google op zoek naar allerlei tips en adviezen. Echter als je daaraan begint, zie je door de bomen het bos niet meer. Er wordt zoveel gezegd en geschreven over zelf het roetfilter reinigen. Wij van Auto Service Polder raden het in ieder geval niet aan. Omdat je niet de vloeistof hebt die een professionele garage gebruikt, zul je altijd met een andere variant werken. Die werken echter meestal van zeer korte tijd. Bovendien bevatten deze aangeboden vloeistoffen bepaalde toevoegingen welke schade aan het roetfilter kunnen aanbrengen. Het gebeurt dus regelmatig dat mensen die zelf het filter gaan reinigen, alsnog naar de garage moeten om het roetfilter te laten vervangen. Hierdoor maak je dus dubbele kosten.

Het proces van een roetfilter reinigen

Het is altijd verstandig om het filter te laten reinigen bij een gerenommeerd servicebedrijf. Wij van Auto Service Polder hebben goed opgeleid personeel en de juiste middelen om het roetfilter van jouw auto te reinigen. Het proces verloopt als volgt:

Voordat wij met de daadwerkelijke reiniging starten, inspecteren wij het roetfilter eerst met een endoscoop. Op deze manier kunnen wij duidelijk de verontreiniging vaststellen. Daarna gaat het roetfilter de reinigingsmachine in en worden de volgende stappen uitgevoerd:

– Het meten van de weerstand van het filter
– De duur van het reinigingsproces bepalen
– Toedienen van een bepaalde hoeveelheid water met reinigingsvloeistof (moet even inwerken)
– Onder druk water van ongeveer 50 graden Celsius door het roetfilter laten stromen
– In de tussentijd wordt er in de reinigingsmachine extra waterdruk opgebouwd. Dit water wordt elke vijftien tot twintig seconden door het filter geperst
– Drogen van roetfilter

Na dit hele proces is het roetfilter weer geschikt voor gebruik.

Waardoor slijt een roetfilter?

Natuurlijk wil je voorkomen dat je het roetfilter vaak moet laten reinigen. Het is daarom belangrijk om te weten waardoor zo’n filter slijt. Een roetfilter gaat best heel lang mee, maar dan moeten de omstandigheden wel ideaal zijn. Bij ideale omstandigheden moet je denken aan veel lange ritten op de snelweg. Als je alleen maar korte stukjes rijdt (dit zie je vooral bij stadsverkeer), zal je auto niet warm genoeg worden. Hierdoor wordt er niet of onvoldoende geregenereerd en zal als eerste het roetfilterlampje gaan branden. Mocht vanaf dat moment de techniek steeds niet genoeg kansen krijgen om te filteren, dan verstopt uiteindelijk je roetfilter.

Regenereren – wat is dat?

Zoals je hierboven hebt gelezen gaat het roetfilter lampje branden als er niet of onvoldoende geregenereerd wordt. Maar wat is dat nou eigenlijk precies? Feitelijk is het regeneratieproces het schoonbranden van het filter. Opgeslagen roet wordt dan verbrand door in het roetfilter extra brandstof te spuiten. Uitlaatgassen zullen hierdoor tijdelijk verwarmd worden tot ongeveer 680 graden Celsius. Dit is de regeneratietemperatuur. En door deze hoge temperatuur verbrandt het roet in het filter. Als je in jouw auto rijdt, heb je vast weleens gemerkt dat deze aan het ‘regenereren’ is.  Meestal gaat de motor wat schokken, verhoogt tijdelijk het toerental en hoor je een wat zwaarder motorgeluid.

Advies roetfilter reinigen

Als erkend auto servicebedrijf raden wij je aan om regelmatig het roetfilter door ons te laten controleren. Hiermee voorkom je onverwacht hoge kosten. Door middel van een controle kunnen wij bepalen of het verstandig is om preventief het filter van jouw auto te reinigen. Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden. Je kunt ons bereiken op: 06 – 21 33 09 44 of door het contactformulier op onze website in te vullen.